Turcja: 3 razy tyle pomidorów co w Hiszpanii
Porównując dane FAO odnoszące się do produkcji warzyw w Hiszpanii i Turcji w latach 2001 – 2011 (szklarniowych i z otwartego gruntu) widać, że Turcja produkuje niemal trzy razy tyle pomidorów co Hiszpania. W 2011 roku w Turcji wyprodukowano 11 003 433 ton pomidorów, a w Hiszpanii 3 864 120 ton.
Ogromna jest różnica w areale upraw pomidorów w obu krajach. W Hiszpanii na pomidory przeznaczono w 2011 roku 51 204 hektary, a w Turcji aż 328 000 hektarów. Hiszpania uzyskuje znacznie lepsze plony pomidorów, bo w 20111 roku było to 755 kg na metr kwadratowy. W Turcji zaś zaledwie 335 kg.
Drugim na liście produktów o największych zbiorach są arbuzy. Turcja produkowała ich w 2011 roku 3,86 mln ton, a Hiszpania 0,77 mln ton. Plony w Turcji były na poziomie 2,65 kg na metr kwadratowy, a w Hiszpanii 4,31 kg. Dlatego też w Turcji powierzchnia uprawy wynosiła aż 146 018 hektarów, w porównaniu do 17 783 hektarów upraw hiszpańskich.
Zobacz więcej: Pomidory
Tureckie cytryny na polskim rynku
czytaj dalej
W Rosji zaczął się sezon tureckich pomidorów
Turcja: eksport owoców i warzyw
czytaj dalej