Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mimo gorszych wyników, zarobili więcej!

2014-06-03 17:45
Tak dobry wynik finansowy udało się uzyskać z uwagi na wysoki eksport przede wszystkim jabłek, wina oraz cebuli i różnego rodzaju warzyw - wynika z raportu Fresh Facts 2013 opublikowanego przez Nowozelandzki Instytut ds. Żywności.

Największy udział pod względem wartościowym w nowozelandzkim eksporcie miało wino – około 1/3 wartości łącznie wysłanych produktów.

Na drugim miejscu znalazły się owoce kiwi, które ujęciu ilościowym stanowiły aż 61 proc. całkowitego eksportu produktów rolno – spożywczych. W sumie za wyeksportowane kiwi nowozelandzcy eksporterzy uzyskali sumę 934 mln USD. O około 40 proc. więcej niż w roku poprzednim wysłano ponadto jabłek – łącznie o wartości 475 mln USD oraz o przeszło 47 proc. więcej cebuli – za sumę 90,8 mln USD.

Zdecydowany ponad 65 proc. spadek w eksporcie odnotowało natomiast awokado, którego wysłano za sumę 33,7 mln USD. Warto zauważyć, że Australia to największy importer nowozelandzkich jagód – trafia tam około 93 proc, produktów oraz awokado z udziałem na poziomie 83 proc.

Japonia to drugi od względem wielkości dostaw rynek najchętniej importujący z Nowej Zelandii kiwi – w minionym roku trafiło tam łącznie produktów rolnych za sumę 468 mln USD.

Trzeci rynek – Stany Zjednoczone zaimportowały nowozelandzkie produkty w tym przede wszystkim wino, jabłka, kiwi oraz miód za sumę 415 mln USD.

Eksport do państw europejskich, w tym dominujących tu Wielkiej Brytanii i Irlandii utrzymuje się od kilku lat na stabilnym poziomie – w minionym roku eksport ten osiągnął wartość 959 mln USD, a najchętniej Europejczycy importują z tego kierunku wino, kiwi, jabłka, oraz miód i cebulę.

Zobacz więcej: Awokado

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE