Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

O opłacalności produkcji jagodowych

Szanse na zwiększenie lub utrzymanie przewagi konkurencyjnej na rynku leżą głównie w obszarze przewag kosztowych bądź zróżnicowania produktu. Byłoby najlepiej, gdyby wyroby gospodarstwa były bardziej atrakcyjne od tego, co proponuje konkurencja. Uprawa owoców jagodowych w Polsce odgrywa bardzo dużą rolę w kształtowaniu podaży świeżych owoców. Niestety charakteryzuje ją: duża masa zbieranych co roku owoców, duże rozrobienie plantacji, wysoki udział owoców przemysłowych i niski poziom pielęgnacji. Niska jakość owoców dostarczanych do przetwórstwa sprawia, że konsument ma niezbyt dobre zdanie o krajowych owocach. Zatem jednym z najważniejszych zadań dla producentów jest poprawa jakości owoców kierowanych do przetwórstwa i konsumenta.

Dla większości małych i średnich gospodarstw ogrodniczych podstawowym sposobem na zwiększenie konkurencyjności jest obniżenie kosztów produkcji - zwłaszcza kosztów jednostkowych, zwiększenie wydajności plantacji i zróżnicowanie oferty. Ciekawym rozwiązaniem może być dobranie kierunku produkcji tak, by dostosować się do konkretnych odbiorców. Są na to szanse, ponieważ istnieją owoce - truskawki deseowe gruntowe, truskawki i maliny na eksport - które odznaczają się wyższymi cenami skupu oraz stabilnością.

Coraz więcej producentów podejmuje próby z produkcją owoców deserowych. Przemawia za tym m.in. trudna współpraca z zakłądami przetwórczymi, możliwość uzyskania wyższych cen za owoce deserowe, spadek zainteresowania mrożonkami. Ponadto w dłuższej perspektywie naszym producentom trudno będzie konkurować z innymi krajami w zakresie kosztów produkcji owoców przemysłowych. Konsumenci coraz częściej poszukują świeżych i deserowych owoców.

Jeśli chodzi o rynki zbytu, to polscy producenci owoców jagodowych mają szansę na ich sprzedaż do krajów Europy Zachodniej i Wschodniej. Niestety szansa na eksport dużych ilości dla małych producentów jest niewielka, ponieważ trwałość owoców miękkich jest niewielka.

Na podstawie artykułu dr Dariusza Paszko.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE