Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe a nawet ChatGPT-4o!

Kup teraz abonament!

O opłacalności produkcji jagodowych

Szanse na zwiększenie lub utrzymanie przewagi konkurencyjnej na rynku leżą głównie w obszarze przewag kosztowych bądź zróżnicowania produktu. Byłoby najlepiej, gdyby wyroby gospodarstwa były bardziej atrakcyjne od tego, co proponuje konkurencja. Uprawa owoców jagodowych w Polsce odgrywa bardzo dużą rolę w kształtowaniu podaży świeżych owoców. Niestety charakteryzuje ją: duża masa zbieranych co roku owoców, duże rozrobienie plantacji, wysoki udział owoców przemysłowych i niski poziom pielęgnacji. Niska jakość owoców dostarczanych do przetwórstwa sprawia, że konsument ma niezbyt dobre zdanie o krajowych owocach. Zatem jednym z najważniejszych zadań dla producentów jest poprawa jakości owoców kierowanych do przetwórstwa i konsumenta.

Dla większości małych i średnich gospodarstw ogrodniczych podstawowym sposobem na zwiększenie konkurencyjności jest obniżenie kosztów produkcji - zwłaszcza kosztów jednostkowych, zwiększenie wydajności plantacji i zróżnicowanie oferty. Ciekawym rozwiązaniem może być dobranie kierunku produkcji tak, by dostosować się do konkretnych odbiorców. Są na to szanse, ponieważ istnieją owoce - truskawki deseowe gruntowe, truskawki i maliny na eksport - które odznaczają się wyższymi cenami skupu oraz stabilnością.

Coraz więcej producentów podejmuje próby z produkcją owoców deserowych. Przemawia za tym m.in. trudna współpraca z zakłądami przetwórczymi, możliwość uzyskania wyższych cen za owoce deserowe, spadek zainteresowania mrożonkami. Ponadto w dłuższej perspektywie naszym producentom trudno będzie konkurować z innymi krajami w zakresie kosztów produkcji owoców przemysłowych. Konsumenci coraz częściej poszukują świeżych i deserowych owoców.

Jeśli chodzi o rynki zbytu, to polscy producenci owoców jagodowych mają szansę na ich sprzedaż do krajów Europy Zachodniej i Wschodniej. Niestety szansa na eksport dużych ilości dla małych producentów jest niewielka, ponieważ trwałość owoców miękkich jest niewielka.

Na podstawie artykułu dr Dariusza Paszko.

Zobacz więcej: Borówka amerykańska

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE