Brzoskwinia
Rodzaj Persica z rodziny różowatych obejmujący 5 gatunków drzew owocowych; pochodzi z Chin.
Odmiany uprawne pochodzą od brzoskwini zwyczajnej (Persica vulgaris) – drzewa o wysokości do 8 m, liściach lancetowatych, kwiatach różowych, 5 krotnych, kwitnących w kwietniu.
Owocem jest pestkowiec o masie 100-300 g o skórce żółtej z rumieńcem, omszonej, dojrzewający od lipca do października. Odmiany o skórce nie omszonej nazywane są nektarynami.
Brzoskwinia to roślina klimatu kontynentalnego, o krótkim okresie spoczynku. W naszym klimacie brzoskwinie nie znajdują (podobnie jak czereśnie) optymalnych warunków. W latach wilgotnych drzewa narażone są na choroby kory i drewna, a w okresie mroźnych zim grożą im przemrożenia. Ryzyko uprawy w Polsce jest porównywalne z uprawą czereśni, a niższe niż w stosunku do moreli.
Brzoskwinie dzielą się na:
- Brzoskwinie właściwe – owoce deserowe, nie nadają się do przetwórstwa, bo miąższ się rozpada
- Brzoskwinie twardki - miąższ jędrny i nie odchodzi od pestki. Owoce nadają się do przetwórstwa
- Nektaryny – owoce deserowe, nie omszone, o miąższu jędrnym
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1