Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Grecja: rynek owoców pestkowych

2012-12-07 15:41

Grecja jest trzecim co do wielkości produkcji moreli krajem w UE. Przed nią są tylko Francja oraz Włochy. Kraj ten utrzymuje także trzecie miejsce w przypadku produkcji brzoskwiń – zaraz za Hiszpanią i Włochami. W bieżącym sezonie 2012/2013 powierzchnię upraw brzoskwiń i nektarynek w Grecji wynosi około 42,6 tys. ha. W omawianym sezonie łączne zbiory tych gatunków oszacowano na 675 tys. ton, tj. o ponad 5 proc. więcej niż w sezonie poprzednim. Poziom spożycia świeżych brzoskwiń i nektarynek nie jest w Grecji zbyt wysoki. W sezonie 2012/2013 na rynek do bezpośredniej konsumpcji skierowane zostanie około 186 tys. ton tych owoców. Większość owoców to owoce przemysłowe przetwarzane głównie w postaci puszkowanej – w omawianym okresie do przetworzenia trafi około 370 tys. ton. Grecja jest znaczącym eksporterem brzoskwiń i nektarynek zarówno świeżych, jak i w postaci przetworów. Największymi odbiorcami od lat pozostają Rosja, Rumunia oraz Ukraina, natomiast przypadku importu nieznaczne ilości sprowadzane są z Włoch czy Hiszpanii.

Rynek brzoskwiń i nektarynek w Grecji (wartości w tys. ton).

 

W bieżącym sezonie odnotowano w Grecji prawie 50 proc. wzrost produkcji moreli w stosunku do poprzedniego sezonu. Wielkość tą oszacowano na 73,5 tys. ton, z czego około 20 proc. skierowane zostanie do bezpośredniej konsumpcji na greckim rynku (20,2 tys. ton), pozostała ilość trafi do przemysłu (ponad 40 tys. ton). Najwięcej owoców przetwarzane jest w postaci puszkowanych owoców, a także jako puree, czy w postaci koncentratu. Największymi importerami zarówno świeżych jak i przetworzonych greckich moreli są Niemcy i Rumuni, a w przypadku greckiego importu moreli, owoce te głównie sprowadzane są z Turcji.

Rynek moreli w Grecji (wartości w tys. ton)

Zobacz więcej: Brzoskwinie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE