Drogo nie tylko przez pogodę
2013-10-15 10:48
Nie tylko przymrozki, a później susze wpłynęły na wysokie ceny warzyw i owoców. Wzrosły także koszty produkcji, na które składają się ceny paliw, najmu sprzętu i środków ochrony roślin - zauważa serwis.
Innym czynnikiem wpływającym na ceny są marże narzucone na sprzedawców.
- Ceny w sklepach są o wiele wyższe niż w supermarketach, ponieważ sprzedawcy nie zaopatrują się w tak ogromne ilości owoców i warzyw, jak supermarkety i nie mają, tak jak one, aż takiej możliwości manipulowania cenami. Poza tym, z zysków muszą opłacić lokal i pracowników - tłumaczy dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Zobacz więcej: Ceny owoców
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wzrost produkcji warzyw w Maroku
2013-10-14 21:15
W ciągu ostatnich kilkunastu lat produkcja warzyw w Maroku mocno rosła i to pomimo braku wzrostu powierzchni tych upraw.
czytaj dalej
5 porcji warzyw, owoców lub soku III
2013-10-10 13:22
Propagowanie spożycia owoców, warzyw oraz soków poprzez informowanie o zaletach diety opartej na 5 porcjach to główne zadanie nowego projektu realizowanego przez Stowarzyszenie KUPS.
czytaj dalej
Wyższa inflacja przez jabłka i warzywa
2013-10-10 09:31
Ceny żywności podniosły we wrześniu inflację o około 0,6 pkt proc. Wszystko przez owoce i warzywa.
czytaj dalej