Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wzrost produkcji warzyw w Maroku

Wzrost wielkości produkcji warzy w Maroku odbywał się przede wszystkim dzięki ogromnej poprawie wydajności. Szczególnie rzuca się to w oczy w przypadku produkcji pomidorów. Potwierdzają to dane zebrane przez FAO i opracowane przez Hortoinfo.

Maroko produkowało w 2001 roku ogółem 881 000 ton pomidorów. W 2011 roku było to już 1,217 905 ton. Wzrost produkcji wyniósł zatem 38,24 proc. Plony wzrosły z 4,89 kg na metr kwadratowy do 7,11 kg. Natomiast areał upraw zmalał w tym czasie z 18 000 do 17 128 hektarów.

Natomiast najbardziej spektakularny wzrost produkcji miał miejsce w przypadku fasoli zielonej. W 2001 wyprodukowano jej 45 590 ton, a w 2011 roku 120 612 ton, czyli o 164,55 proc. więcej.

Wzrost produkcji z 112 430 ton w 2001 roku do 219 608 ton w 2011 zanotowano w przypadku cukinii. Było to zwiększenie produkcji o 95 proc. Wzrost zanotowano również w przypadku ogórków (o 41 proc.), podczas gdy papryka nie cieszyła się względami marokańskich producentów. Co innego arbuzy (wzrost 93 proc.) i melony (wzrost o 69,55 proc.).

W rezultacie takiego wzrostu produkcji, jak również dzięki temu, że Królestwo Maroka i Unia Europejska zawarły porozumienie w sprawie eksportu marokańskich pomidorów na obszar UE, to afrykańskie państwo wyrosło na jednego z głównych konkurentów dla potęgi warzywniczej jaką jest Hiszpania. Szczególnie, ze marokański eksport często okazuje się być na bakier z warunkami jakie nakłada na niego wspomniane porozumienie oraz dzięki niskim standardom socjalno – pracowniczym w Maroku.

Zobacz więcej: Pomidory

Słowa kluczowe: Maroko, pomidory, warzywa, eksport
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE