Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wyższa inflacja przez jabłka i warzywa

Z danych zbieranych przez Ministerstwo Rolnictwa z rynków hurtowych wynika, że w przypadku niektórych warzyw wzrost cen jest kilkudziesięcioprocentowy. Najbardziej jaskrawy przykład to ziemniaki: na przełomie września i października w hurcie płacono za nie o 176 proc. więcej niż rok wcześniej. Ceny cebuli i kapusty niemal się podwoiły, kalafiory są droższe o ok. 66 proc. Ogórki zdrożały o 37–49 proc., buraki w hurcie podrożały o połowę, papryka – w zależności od gatunku – od 5 proc. do 45 proc.

– Spodziewamy się utrzymania podwyższonej dynamiki cen żywności w drugiej połowie roku. Szacujemy, że we wrześniu ceny żywności w porównaniu z wrześniem 2012 r. wzrosły o 2,9 proc. wobec 2,4-proc. wzrostu w sierpniu – mówi Kamil Cisowski, analityk PKO BP.

PKO BP ocenia, że inflacja we wrześniu wzrosła do 1,2 proc. z 1,1 proc. w sierpniu. Żywność odpowiada za połowę rocznego wskaźnika inflacji. Według BGŻ wrześniowa inflacja była taka, jak miesiąc wcześniej, ale już w listopadzie i grudniu czeka nas wzrost wskaźnika do 1,4–1,5 proc. na koniec roku.

Niewiadomą dla prognoz inflacji na kolejne miesiące są ceny owoców, zwłaszcza jabłek. Ich zbiory jeszcze trwają, ale ceny w porównaniu z poprzednim rokiem już poszybowały.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: inflacja, warzywa, owoce, ceny
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE