Coraz żółtszy Golden Delicious
Problematyczny zbiór spowodowany specyficzną pogodą w czasie okresu wegetacyjnego oraz ponadprzeciętną wielkością zbiorów zaczyna odbijać się na jakości przechowywanych owoców. Jabłka szybko przejrzewają i stają się problemem dla sadowników. Tak właśnie się dzieje z Golden Deliciousem, który żółknie na potęgę w chłodniach zwykłych. W przeciętnych sezonach jabłka w tego typu warunkach przechowalniczych producenci przechowują z powodzeniem do końca stycznia czy początku lutego, w tym roku za kilka tygodni owoce mogą całkowicie się „posypać”.
Sadownicy martwią się tym więcej, iż zainteresowanie jabłkami jest obecnie mizerne i zbyt jabłek jest utrudniony. Eksporterzy mają w tym roku także bardzo wysokie wymagania jakościowe i żółty Golden Delicious, a tym bardziej z rumieńcem nie jest mile widziany.
Producenci mają nadzieję, że w połowie stycznia popyt na jabłka wzrośnie i będą mogli pozbyć się łamiącego się lub nawet zżółkłego już Golden Deliciousa.
Zobacz więcej: Jabłka
Jakość gruszek na rynek rosyjski
Golden Delicious – średni popyt
Jakość polskich jabłek
Golden Delicious coraz droższy
czytaj dalej