Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czy cydr zasmakuje polakom?

2013-01-29 09:02

Zdaniem prezesa Polska może na cydr przeznaczyć ok. 100 tys. ton jabłek, co oznacza produkcję na poziomie 60-80 mln litrów rocznie (to ok. 2 proc. wartości rynku piwa). Dodał, że jest to niezwykle popularny napój m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Austrii. W Polsce dopiero zyskuje na popularności.

- Zakłady winiarskie mogą przeznaczyć niewykorzystane moce produkcyjne na produkcję cydru. Jednak by zachęcić Polaków do konsumpcji tego napoju, potrzebna jest jego promocja. Wyraziła też obawę, że spożycie tego trunku może natrafić na "barierę mentalną", wielu ludziom wina z jabłek kojarzą się ze słabej jakości "jabcokami" - mówi Ewelina Szkodzińska z firmy Jantoń, zajmującej się produkcją i handlem winami.

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE