Czy cydr zasmakuje polakom?
2013-01-29 09:02
Zdaniem prezesa Polska może na cydr przeznaczyć ok. 100 tys. ton jabłek, co oznacza produkcję na poziomie 60-80 mln litrów rocznie (to ok. 2 proc. wartości rynku piwa). Dodał, że jest to niezwykle popularny napój m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Austrii. W Polsce dopiero zyskuje na popularności.
- Zakłady winiarskie mogą przeznaczyć niewykorzystane moce produkcyjne na produkcję cydru. Jednak by zachęcić Polaków do konsumpcji tego napoju, potrzebna jest jego promocja. Wyraziła też obawę, że spożycie tego trunku może natrafić na "barierę mentalną", wielu ludziom wina z jabłek kojarzą się ze słabej jakości "jabcokami" - mówi Ewelina Szkodzińska z firmy Jantoń, zajmującej się produkcją i handlem winami.
Zobacz więcej: Jabłka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Cydr coraz popularniejszy
2013-01-10 10:03
Obserwuję spore zapotrzebowanie na cydr w naszym kraju. Sygnały, które płyną z branży piwowarskiej pokazują, że konsumenci oczekują nowych owocowych i orzeźwiających smaków alkoholi niskoprocentowych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Mirosław Maliszewski, poseł z ramienia PSL, prezes Związku Sadowników RP.
czytaj dalej
Sadownicy zarobią na cydrze?
2012-12-17 10:53
Winiarze stoją w blokach startowych, a sadownicy zacierają ręce. Otwiera się furtka do zysków z cydru - donosi "Puls Biznesu".
czytaj dalej
Łatwiej o cydr z własnego sadu?
2010-07-13 00:00
Dzięki nowym przepisom do konsumentów trafią cydr z własnego sadu i miód pitny z własnej pasieki. Dziś sadownik, jeśli chce produkować wino ze swoich owoców, musi sprostać tym
czytaj dalej



