Parch przechowalniczy
W czasie trwania sezonu może porażać praktycznie wszystkie części drzewa takie jak liście, pędy, pąki, zawiązki owoców, owoce, a nawet szypułki. Parch przechowalniczy jest najpóźniejszą postacią parcha jabłoni.
Objawy wczesnych infekcji grzyba występują na owocach w postaci czerwonych plam, które z czasem czernieją, korkowacieją i pękają tworząc na jabłkach ciemne suche strupy. Tego typu objawy widoczne są już w trakcie wegetacji drzew, kiedy owoce znajdują się jeszcze na drzewach.
Objawy późniejszych infekcji grzyba Venturia inaequalis występujących w późniejszej fazie wegetacji są praktycznie nie do wychwycenia przed zbiorami. Chorobie przy tym sprzyja deszczowa pogoda, w czasie której zarodniki konidialne przenoszone są w kroplach wody z liści na owoce. Objawy parcha przechowalniczego ujawniają się dopiero w czasie przechowywania owoców w postaci czarnych, okrągłych, niewielkich plam pojawiających się na owocach. W miarę wydłużenia okresu przechowywania ich ilość się zwiększa, dlatego po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby owoców nie należy zbyt długo przechowywać. Co prawda parch przechowalniczy nie powoduje gnicia i owoce nadają się do spożycia, jednak wpływa on na obniżenie ich wartości handlowej. Owoce z objawami parcha przy tym szybko więdną, a przez uszkodzoną skórkę mogą przedostać się zarodniki innych grzybów m. in. Penicillium expansum powodującego mokrą zgniliznę.
Objawy parcha przechowalniczego występują zarówno na owocach przechowywanych w przechowalniach, jak i w chłodniach. Gatunkiem wrażliwym na parcha prócz jabłoni jest także grusza.
Aby uniknąć parcha przechowalniczego należy bezwzględnie przestrzegać programu ochrony sadów i stosować się do zaleceń w nim zawartych, szczególnie w wilgotne i deszczowe lata. Kiedy istnieje prawdopodobieństwo zakażenia owoców tuż przed zbiorami powinno się dodatkowo zastosować oprysk odpowiednim fungicydem około 7–14 dni przed planowanym zbiorem owoców (np. Captan 50 WG).
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1