Rosja: spadek importu owoców i warzyw
Według szacunków fruit&vegetablefacts na podst. rosyjskich danych celnych, w 2014 roku łączny import świeżych owoców i warzyw wyniósł prawie 8 mln ton, tj. o 6 proc. mniej jak w 2013 roku, kiedy to na rosyjski rynek trafiło prawie 8,5 mln ton owoców i warzyw. Oznacza to, że rok temu import świeżych produktów powrócił praktycznie do poziomu z 2012 roku - wówczas do Rosji trafiło niewiele ponad 8 mln ton świeżych owoców i warzyw.
Duża różnica w imporcie miała miejsce w miesiącach sprzed wprowadzenia embarga, a po jego wprowadzeniu. Od stycznia do lipca 2014 roku import był wyższy jak w 2013 roku, jednak od sierpnia import owoców i warzyw spadł o 20 proc.
Najbardziej skorzystała Turcja
Import z Unii Europejskiej spadł, a skorzystały na tym pozostałe kraje, w tym najbardziej Turcja. W okresie od sierpnia do grudnia 2014 roku na rosyjski rynek trafiło prawie 140 tys. ton tureckich owoców i warzyw, czyli o około 25 proc. więcej jak przed rokiem. Według rosyjskich danych celnych w ciągu całego 2014 roku Turcja dostarczyła na tamtejszy rynek ponad 1,38 mln ton świeżych owoców i warzyw - tureckie statystyki eksportowe pokazują bardzo zbliżoną wielkość - 1,33 mln ton.
Innymi krajami, które skorzystały na embargo są Chiny (+ 10 proc.), Białoruś (+ 35 proc.), Serbia (+ 36 proc.), Argentyna (+ 68 proc.), Ukraina (+ 38 proc.) oraz Macedonia (+ 228 proc.).
Jeśli chodzi o poszczególne gatunki owoców, w przypadku Turcji odnotowano wzrost imporcie owoców miękkich, winogron, cytryn, pomarańczy i ogórków, w przypadku Chin głównie gruszek, a w przypadku Białorusi jabłek, pomidorów, gruszek, marchwi i kapusty białej.
Luka nie została wypełniona
Luka podażowa na rosyjskim rynku spowodowana embargiem dla wielu gatunków nie została wypełniona. Wielkość importu jabłek między sierpniem wyniosła zaledwie 250 tys. ton, kiedy rok wcześniej była to wielkość 450 tys. ton. W przypadku pomidorów sytuacja była analogiczna. Od sierpnia do grudnia 2014 wwóz tego gatunku był na poziomie 194 tys. ton - rok wcześniej było to 274 tys. ton. To samo dotyczy gruszek, w okresie od wprowadzenia embargo do końca 2014 roku na rosyjski rynek trafiło zaledwie 95 tys. ton tych owoców, rok wcześniej Rosja zaimportowała 154 tys. ton.
W sumie import świeżych owoców i warzyw, w drugiej połowie 2014 roku był o 20 proc. niższy niż w 2013 roku - spadek o 600 tys. ton, w tym o 440 tys. ton spadek importu owoców i 160 tys. ton spadek importu warzyw.
Zobacz więcej: Jabłka
Polacy zaprzyjaźnili się z jabłkami
czytaj dalej
Idared idzie jak woda…
czytaj dalej
Peru: problemy z eksportem winogron do Rosji
czytaj dalej
Amerykańscy sadownicy martwią się o chiński import
czytaj dalej
Rosja: importowane jabłka dwa razy droższe
czytaj dalej
Rosyjscy importerzy mają problem z Konferencją
czytaj dalej