Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowe trendy w spożyciu jabłek

Średnie spożycie jabłek przypadające na jednego mieszkańca globy wynosi ok. 9 kg i lekko spada od początku lat 90-tych. Spożycie jabłek w Europie na początku lat 90-tych wynosiło prawie 19 kg rocznie na mieszkańca. Najwięcej jabłek jadano w Austrii, Niemczech, Holandii, Belgii i Włoszech, a najmniej w Anglii, Francji, Szwecji, Norwegii i Polsce. W latach 1990-2010 obserwowano systematyczne zmniejszanie się spożycia jabłek. Największy spadek odnotowano w krajach postkomunistycznych, w których sady znajdowały się w gospodarstwach państwowych i spółdzielczych.

Przyczyn niskiego spożycia jabłek jest kilka. Najważniejszą jest obfitość i różnorodność owoców z ciepłych krajów dostępnych w supermarketach. To powoduje, że zainteresowanie rodzimymi owocami maleje. Drugą przyczyną niskiego spożycia są złe nawyki żywieniowe, głównie wśród dzieci. Kolejnym powodem jest to, że jabłka są mniej smaczne niż kiedyś. Dotyczy to większości owoców, które są przechowywane w chłodniach i transportowane daleko.

Teraz mało kto dba o smak owoców, liczy się ich trwałości wygląd. Jabłka o delikatnej skórce przegrywają z odmianami o trzciniastym miąższu, jak np. 'Pinova', bo są one odpowiednie do handlu. Handel zmusza sadowników do dostarczania i uprawy jak najmniejszej ilości odmian. Niestety zmniejsza to też popyt. Dla naszych sadowników dużą szansą jest eksport jabłek do Rosji.

Na podstawie artykułu prof. dr hab. Augustyna Miki

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE