Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy: produkcja jabłek w sezonie 2013/2014

Sezon jabłkowy rozpoczął się we Włoszech z około 10 – 12 dniowym opóźnieniem i z tego względu jeszcze się nie skończył. Większość odmian zostało jednak zebranych, dlatego można oszacować wstępnie wielkość tegorocznych zbiorów.

Generalnie warunki pogodowe nie wpłynęły na jakość włoskich jabłek. Ciepłe i dość suche lato pozwoliło na kontrolowanie infekcji parcha jabłoni, a gradobicia jakie przeszły nad regionem Trentino przyczyniły się do zwiększenia podaży jabłek przeznaczonych do przetwórstwa.

Wstępne szacunki WAPA podane około dwóch miesięcy temu mówiły, że wielkość produkcji we Włoszech osiągnie pułap 2,148 mln ton (o 11 proc. więcej w porównaniu do sezonu 2012/2013). Podobne wartości podawane były jeszcze w październiku.

Listopadowe szacunki, jakie trafiły do włoskich mediów wskazują, że zbiory będą nieznacznie niższe jak szacowała WAPA i wyniosą 2,107 mln ton. Całkowita ilość jabłek deserowych wyniesie 1,808 mln ton, tj. o nieznacznie – o 76,0 tys. ton więcej jak przed rokiem.

Zbiory Golden Deliciousa będą na poziomie 778,5 tys. ton (w ubiegłym sezonie było to 811,9 tys. ton). W przypadku Gali produkcja wyniesie 245,8 tys. ton, a jeśli chodzi o Fuji 142,4 tys. ton. Zbiory Red Delicious będą na poziomie 201,7 tys. ton (rok temu były na poziomie 170,6 tys. ton).

Końcowe dane produkcyjne będą dostępne w drugim tygodniu grudnia.

 

 

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE