Włochy: mniejszy eksport, większy import
W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku Włosi wyeksportowali o niecałe 13 proc. mniej owoców w ujęciu ilościowym i warzyw jak rok temu. Produkty te były za to droższe – bo wartość wyeksportowanych produktów ogrodnictwa była o ok. 9 proc. wyższa w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego.
W przypadku zaimportowanych produktów – kupiono ich o ponad 6 proc. więcej za sumę o ok. 15 proc. wyższą. Głównym obiektem zainteresowań włoskiego rynku były warzywa oraz warzywa strączkowe, których import wyniósł 813,9 tys. ton za łączną sumę 504 mln euro.
W okresie od stycznia do końca czerwca Włosi wyeksportowali natomiast 1,718 mln ton owoców i warzyw z dominującymi tu owocami świeżymi – ponad 843,4 tys. ton o wartości ponad 933 mln euro.
Włochy: kalendarz zbiorów kiwi
Włochy: zbiory cytrusów w sezonie 2013/2014
czytaj dalej
Włochy: śniegi i gradobicia nad sadami
czytaj dalej