Jeżyny zyskują na znaczeniu
Pod względem wielkości produkcji, polskie jeżyny nie wyróżniają się. Podobnie w przetwórstwie, gdzie zapotrzebowanie na te owoce nie jest wysokie. Mimo to, popyt na nie wzrasta – zwłaszcza wśród zachodnich importerów.
W latach nieurodzaju niektórych owoców jagodowych, jeżyny mogą wyrównywać ich braki. Plenność tych owoców jest znacznie wyższa niż w przypadku malin, dlatego krajowa produkcja może osiągnąć nawet kilkaset ton w skali roku. Większość owoców, eksportowana i wykorzystywana do mrożenia pochodzi z lasów, pól i przydrożnych ścieżek, a nie jakby się można spodziewać z plantacji.
Dane GUS nie wyróżniają zbiorów jeżyny uprawnej, ale wliczają ją do grupy tzw. pozostałych owoców jagodowych. Tu znajduje się także aronia , borówka wysoka i inne, mniej rozpowszechnione gatunki.
W Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej (okolice Nowego Sącza), od blisko 20 lat prowadzi się uprawę jeżyn. Wyhodowane tam odmiany, pozwalają uzyskiwać plony powyżej 78 kg/10 m2. Zbiory połowy owoców przypadają na bardzo korzystny okres, tj. w drugiej lub trzeciej dekadzie sierpnia.
Żródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1