UE – nowa prognoza zbiorów jabłek
Produkcja jabłek w UE w sezonie 2019/2020 spadnie o 19 procent w porównaniu z rekordową uprawą w ubiegłym roku i o 3 procent w porównaniu ze średnią uprawą w ciągu ostatnich 10 lat. Aż 75 procent jabłek w UE w tym roku produkuje pięć krajów: Polska – 25 procent, Włochy – 21 procent Francja – 15 procent Niemcy – 9 procent Hiszpania – 6 procent.
Pisze o tym także Agrotimes.net w odniesieniu do raportu przygotowanego przez Departament Rolnictwa USA (tutaj).
Dokument wskazuje, że spadek produkcji jabłek był spowodowany nałożeniem późnych wiosennych przymrozków w Czechach, północnych i północno-wschodnich Niemczech, Polsce, na Węgrzech; słabym zapyleniem na Węgrzech i w Rumunii; do tego doszły susze i upały w Austrii, Polsce, Wielkiej Brytanii; gradobicie na Węgrzech i w Grecji. We Francji, Hiszpanii, Portugalii, Holandii i Bułgarii wydajność jest większa niż we wrześniu 2018, ale skumulowany wzrost nie jest wystarczająco duży, aby zrównoważyć spadek w innych krajach. Hiszpania i Portugalia skorzystały na większej ilości opadów i niższych niż zwykle temperaturach, podczas gdy susza w Holandii w 2019 roku była mniejsza niż rok wcześniej.
UE produkuje około 25 odmian jabłek w ilościach przekraczających 10 tysięcy ton. Wśród nich dominują odmiany Golden Delicious, Gala i odmiany Jonagold (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince). Jednak wzorce produkcji są różne. Dlatego Golden Delicious jest najpopularniejszy we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugalii, Jonagold dominuje w Niemczech i Belgii, a Idared w Polsce i na Węgrzech.
Drugie miejsce pod względem produkcji odmiany Gala w UE wynika z jej rozpowszechnienia w wielu krajach, chociaż odmiana ta jest dominującą tylko w kilku.
Nowe odmiany, takie jak Pink Lady, Kanzi, Rubuns, Tentation i Kiku, zwiększyły swój udział w produkcji w ostatnich latach. Słowacja, Holandia i Wielka Brytania mają największy udział tych odmian w portfelu produkcyjnym - odpowiednio 13, 12 i 10 procent.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1