Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – będzie rekordowy eksport orzechów?

Analitycy EastFruit wraz z Ukraińskim Stowarzyszeniem Producentów Owoców i Warzyw (UPOA) zaktualizowali prognozę eksportu orzechów włoskich na sezon 2019/2020, która jak dotąd wygląda dość optymistycznie pod względem perspektyw wielkości przychodów z eksportu. Jednocześnie są też czynniki negatywne - nadal spada bowiem średnia cena eksportowa orzechów, a także udział eksportu łuskanego orzecha włoskiego. Jednocześnie odsetek orzechów eksportowanych w łupinach nadal rośnie.

W pierwszych czterech miesiącach sezonu (od października 2019 roku do stycznia 2020 roku włącznie) Ukraina zarobiła już 77,4 mln USD z eksportu orzechów włoskich, czyli o 23 procent więcej niż rok wcześniej. Jeśli mówimy o wielkości eksportu, wzrost wolumenu był znacznie większy, jednak ceny, które ukraińscy eksporterzy otrzymywali za eksportowane orzechy, były niższe niż rok wcześniej.

„Wydaje się, że coraz trudniej jest ukraińskim eksporterom konkurować na rynku światowym łuskanego orzecha włoskiego, dlatego zmuszeni są należeć do kategorii o niższej wartości dodanej i eksportować orzechy w łupinach. W szczególności, zgodnie z naszymi szacunkami, w tym sezonie odsetek tych orzechów w całkowitym eksporcie w ujęciu fizycznym sięga 50 procent, chociaż rok wcześniej był o 10-12 punktów procentowych niższy. Jeśli oszacujemy konkretną wagę dochodów z eksportu, to w ubiegłym sezonie orzechy włoskie w skorupcee stanowiły około 16 procent przychodów, a w tym sezonie już około 30 procent”, mówi Andrij Jarmak, ekonomista w dziale inwestycyjnym Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Oprócz tradycyjnego rynku orzechów łupinowych, jakim dla Ukrainy jest Turcja, wzrosły również dostawy na takie rynki jak Irak, Azerbejdżan, Rumunia, Bułgaria, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Albania. Jednocześnie średnie ceny eksportowe zarówno dla orzechów łuskanych, jak i orzechów włoskich w skorupce były niższe w pierwszych czterech miesiącach sezonu niż rok wcześniej. Orzechy łuskane potaniały średnio o 4-7 procent, a orzechy w skorupce o 8-12 procent. Niemniej jednak trendy cenowe do tej pory wyglądają optymistycznie.

„Sytuacja z cenami orzechów była dość skomplikowana na samym początku sezonu, jednak zaczęły się one wyrównywać już pod koniec listopada pod wpływem rosnącego popytu na eksport. W grudniu średnia cena orzechów włoskich na rynku krajowym przekroczyła już tę z ubiegłego roku o 3-5 procent (zgodnie z monitoringiem cen projektu EastFruit). W styczniu i lutym ceny na rynku krajowym utrzymywały się na wyższym poziomie niż w poprzednim sezonie, co negatywnie wpłynęło na eksport, ponieważ eksporterzy niechętnie zgodzili się zapłacić więcej”- powiedziała Katerina Zwieriewa, dyrektor ds. Rozwoju Ukraińskiego Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw (UPOA).

Według uczestników rynku ilość orzechów dostępnych na eksport jest wystarczająco duża ze względu na wejście do owocowania nowych sadów w kraju. Niemniej jednak problem przetwarzania, jakości i marketingu wytwarzanych produktów staje się coraz bardziej dotkliwy w związku z rosnącą podażą orzechów z innych krajów. W szczególności Gruzja może zmienić się z rynku sprzedaży w konkurenta na rynku eksportu orzechów włoskich dla Ukrainy i Mołdawii.

„W oparciu o rozwój sytuacji na światowych i ukraińskich rynkach orzechów włoskich poprawiliśmy prognozę eksportu dla Ukrainy na sezon 2019/2020. Teraz oczekujemy, że Ukraina będzie w stanie zarobić 155 milionów dolarów na eksporcie wszystkich rodzajów orzechów włoskich na rynku światowym, czyli o około 25 procent więcej niż w poprzednim sezonie. Średnia cena eksportowa dla całego sezonu prawdopodobnie będzie nieco wyższa niż w ubiegłym roku, głównie dla łuskanego orzecha włoskiego, więc główny wzrost będzie spowodowany zwiększonymi wielkościami eksportu”, podsumowuje Fedor Rybałko, szef UPOA.

Orzechy włoskie pozostaną głównym artykułem ukraińskiego eksportu owoców i warzyw, nadal powiększając lukę w stosunku do owoców jagodowych. Jednocześnie udział jabłek w eksporcie spadnie jeszcze bardziej, ponieważ wolumen eksportu zmniejszył się ponad dwukrotnie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE