Argentyna: w nadchodzącym sezonie nie zabranie cytryn?
W sezonie 2014/2015 szacuje się, że zbiory cytryn w Argentynie wyniosą około 1,1 mln ton - to spory wzrost wobec produkcji z ubiegłego sezonu, który wyniosła zaledwie 700,0 tys. ton. Przypomnijmy, iż w sezonie 2013/2014 tak niskie zbiory spowodowane zostały przymrozkami.
Cytryny w Argentynie nie są zbyt popularne na lokalnym rynku, a ich poziom konsumpcji to zaledwie 70,0 tys. ton (szacunek na bieżący sezon). W omawianym sezonie 2014/2015 na eksport skierowane zostanie około 210,0 tys. ton tych cytrusów z czego największa ilość na unijny rynek – w roku 2013 było to około 68 proc. w łącznym eksporcie, a w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy minionego roku aż 72 proc.
Zdecydowana większość cytryn w Argentynie kierowane jest do przetwórstwa - w bieżącym sezonie będzie to około 820,0 tys. ton, przy czym owoce te przetwarzane są głównie w postaci soku. Więcej danych w poniższej tabeli:
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Bez większych rewolucji
czytaj dalej
Import cytryn do Polski w III kw. 2014 roku
czytaj dalej
Turcja: fatalna pogoda ograniczyła produkcję cytrusów
czytaj dalej
Czy mniejsze zbiory cytryn w Argentynie wpłyną na...
Mniej argentyńskich cytryn pojedzie w świat
czytaj dalej