Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mandarynki coraz droższe

2013-03-12 14:19

Czas płynie nieubłaganie i sezon na owoce cytrusowe z południowej Europy zaczyna zbliżać się ku końcowi. Oczywiście hiszpańskie cytrusy nie zniknął z polskiego rynku za tydzień czy dwa, ale generalnie podaż i ceny poszczególnych gatunków zaczynają ulegać pewnym modyfikacjom świadczącym o zbliżającym się końcu.

Mandarynki, które co roku pierwsze znikają z handlu, zaczęły właśnie drożeć. O owocach w cenie poniżej 4,00 zł/kg w małym hurcie można już zapomnieć. Obecnie importerzy oferują owoce te od 45,00 do 60,00 zł za 10 kg opakowanie czyli w 4,50 – 6,00 zł/kg brutto. Nie ma co liczyć, że owoce te będą jeszcze tańsze, chyba, że pod koniec sezonu kiedy na cenę zacznie mieć wpływ szybko pogarszająca się jakość.

Ceny i podaż pozostałych gatunków jak na razie pozostają bez zmian. Hiszpańskie pomarańcze oferowane luzem kosztują od 35,00 do 42,00 zł za 10 kg opakowanie (3,50 – 4,20 zł/kg brutto), natomiast pomarańcze z Egiptu można kupić już od 38,00 do 45,00 zł za 15 kg (2,53 – 3,00 zł/kg brutto). Pomarańcze z Hiszpanii w siatce sprzedawane są w cenie 60,00 – 65,00 zł za 20 kg (3,00 – 3,25 zł/kg brutto).

Hiszpańskie cytryny kosztują od dłuższego czasu od 42,00 do 48,00 zł za 10 kg (4,20 – 4,80 zł/kg brutto). Grejpfruty Floryda z USA można kupić w cenie 114,00 – 125,00 zł za 17,5 kg karton (6,51 – 7,14 zł/kg brutto), czerwone grejpfruty, które obecnie importowane są z Hiszpanii w cenie 60,00 – 75,00 zł za ok. 14 – 15 kg (4,13 – 5,00 zł/kg brutto).

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE