Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja: eksport owoców i warzyw

2013-09-11 11:24

W sumie w minionym roku Turcy wyeksportowali łącznie 3,167 mln ton świeżych owoców i warzyw za łączna sumę 2,805 mld USD. Najważniejszym importerem tureckich owoców i warzyw pozostaje od lat Rosja, gdzie w minionym roku skierowano aż 1,072 mln ton produktów. Na drugim miejscu znajduje Irak z ubiegłorocznym wynikiem 556,0 tys. ton i kolejno Ukraina – 243,0 tys. ton oraz Niemcy – 172,0 tys. ton.

W sumie w minionym roku Turcy wyeksportowali 2,185 mln ton owoców oraz 982,0 tys. ton warzyw świeżych. W eksporcie dominowały przede wszystkim pomidory z wynikiem 560,0 tys. ton oraz kolejno owoce miękkie – 406,0 tys. ton, cytryny – 367,0 tys. ton, pomarańcze – 327,0 tys. ton, winogrona – 210,0 tys. ton czy porzeczki – 225,0 tys. ton, grapefruity – 166,0 tys. ton oraz cebula z wynikiem 141,0 tys. ton.

Jak już wspomniano powyżej, największym importerem owoców i warzyw z Turcji pozostaje Rosja, gdzie przed rokiem trafiło 1,071 mln ton tych produktów – przy czym 617,2 tys. ton stanowiły sprowadzone owoce, a pozostałe 454,5 tys. ton to warzywa. Najwięcej z Turcji Rosjanie zaimportowali pomidorów – ponad 341,0 tys. ton oraz owoców miękkich – 157,5 tys. ton, a także około 132,2 tys. ton winogron, 100,0 tys. ton cytryn oraz niecałe 69,0 tys. ton pomarańczy.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE