Słabszy sezon cytrynowy w Turcji
Sezon cytrynowy w Turcji już się rozpoczął i jak podają eksperci zazwyczaj trwa on od września do czerwca. Obecnie na rynek trafiają cytryny odmiany Meyer i wygląda na to, że tegoroczna kampania będzie słabsza pod względem wielkości zbiorów od poprzedniorocznej, lepsza natomiast będzie jakość owoców.
Ceny cytryn od początku sezonu pozostają na stabilnym poziomie - nie zmieniły się względem poprzednich tygodni i są zbliżone do ubiegłorocznych. Nie ma też przesłanek ku jakimkolwiek zmianom. Zainteresowanie tureckimi cytrynami na światowym roku dla odmiany rośnie. Wiele owoców trafia obecnie do krajów europejskich, w tym także do Polski. Dzięki rosnącemu popytowi Turcja podwoiła wielkość eksportu w porównaniu do 10-15 lat wstecz.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Tureckie wykaszają konkurencję
czytaj dalej
Hiszpania: mniejsze zbiory cytryn?
czytaj dalej
Turcja wkroczyła na rynek?
czytaj dalej
Południowa półkula wciąż „rządzi”
czytaj dalej