UE: produkcja cytryn nieco spadła
Według wstępnych danych szacunkowych, w sezonie 2012/2013 łączne zbiory cytryn w unijnej „27” to około 1,32 mln ton, czyli o 8 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu. Do największych unijnych producentów tych owoców zaliczają się przede wszystkim Hiszpania, z wynikiem w sezonie 2012/2013 niecałych 625,7 tys. ton, Włochy – z około 595 tys. ton i kolejno Grecja, Cypr oraz Portugalia.
W sezonie 2012/2013 szacowany wolumen konsumpcji cytryn na unijnym rynku jest niższy niż w poprzednim sezonie i powinien wynieść około 1,3 mln ton, wobec 1,41 mln ton poprzednio. Kraje unijne są importerem netto cytryn. Największymi eksporterami cytryn na unijny rynek pozostają dwa kraje trzecie – Argentyna z zeszłosezonowym wynikiem na poziomie prawie 181 tys. ton oraz Turcja z ponad 93 tys. ton. Ponadto Unia Europejska z państw trzecich sprowadza cytryny z Brazylii – około 62 tys. ton czy RPA – około 40 tys. ton.
Wolumen eksportowanych z UE cytryn w ostatnich dwóch latach zdecydowanie zwiększył się wobec lat poprzednich i wyniósł w poprzednim sezonie 99 tys. ton, a na bieżący sezon przewidywana jest wielkość nawet 105 tys. ton, przy czym największym importerem unijnych cytryn pozostają Rosja i Szwajcaria. Do unijnego przetwórstwa w sezonie 2012/2013 prawdopodobnie trafi około 326 tys. ton cytryn.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Koniec kłopotów z cytrusami z RPA?
czytaj dalej
Staniały argentyńskie cytryny
Import cytryn do Polski w I kw. 2013 roku
czytaj dalej
Maroko: rynek cytrusów
czytaj dalej