Filipiny: większy eksport kokosów ale w niższej cenie
Wartość eksportu orzechów kokosowych na Filipinach spadła o około 21,6 proc. z 1,96 mld dolarów w roku 2011 na 1,54 mld dolarów w roku 2012 – taką informację podał Philippine Coconut Authority (PCA). Sytuacja ta ma swą przyczynę w cenach jednostkowych kokosów, które są coraz niższe. Spadek cen jest natomiast wynikiem ograniczenia popytu na orzechy u kluczowych odbiorców, takich jak Stany Zjednoczone, Niemcy, czy Holandia.
Pod względem wielkości eksport kokosów wzrósł – o około 1,5 proc. z 1,51 mln ton wyeksportowanych w roku 2011 do 1,53 mln ton wyeksportowanych w roku 2012.
Tajfun Pablo, który przeszedł nad Filipinami nie wpłynął w większym stopniu na handel tymi owocami pomimo sporych strat w nasadzeniach tego gatunku, ze względu na nadpodaż owoców z poprzedniego sezonu, która może pokryć zapotrzebowanie na ten rok.
Philippine Coconut Authority poinformowało, że jest zaangażowane w utworzenie 300 organizacji okręgowych, których celem jest zasadzenie w tym roku 17,0 mln drzew.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne
Peru: Wzrost produkcji awokado
czytaj dalej