Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Globalny rynek owoców kaki

We wrześniu/październiku zbiory kaki ponownie rozpoczęły się na półkuli północnej. W ostatnich dniach popyt rośnie, więc handlowcy uzyskują dobre ceny za te owoce. Ceny są wyższe niż w ubiegłym roku prawie wszędzie, częściowo z powodu silnego ograniczenia produkcji w Hiszpanii. Było to również konieczne, biorąc pod uwagę, że hiszpańscy plantatorzy uzyskiwali wcześniej bardzo niskie ceny z powodu rekordowych zbiorów. Jednak we Włoszech sprzedaż produktu krajowego jest powolna, a ceny, wręcz przeciwnie, wykazują tendencję spadkową. Australijskie kaki po raz pierwszy w tym roku zostały wywiezione do Tajlandii.

Hiszpania: Znaczne ograniczenie zbiorów
Hiszpański sezon kaki Rojo Brillante rozpoczął się we wrześniu. Fatalne wyniki handlowe z ubiegłego roku, które zbiegły się z rekordowymi zbiorami, spowodowały zmniejszenie areału o około 6 procent. W tym roku wielkość produkcji została znacznie zmniejszona z powodu mniejszych zbiorów i różnego rodzaju wpływu na plony rosnącej obecności szkodników w regionie Walencji, głównym obszarze produkcji tego owocu w Hiszpanii. To oraz złe warunki pogodowe z burzami i gradem zmniejszyły zbiory tej jesieni nawet o 45 procent w porównaniu do 450 000 ton zebranych w zeszłym roku. Powodzie w Walencji dwa tygodnie temu spowodowały dalszy spadek wolumenów, a niemożność wejścia na pola spowodowała zauważalny spadek podaży, co znalazło odzwierciedlenie zarówno w wyższym popycie, jak i cenach. Jeśli chodzi o jakość, w tym roku rozmiary są generalnie większe, a ze względu na szkody spowodowane przez burzę występuje obfitość owoców drugiej kategorii.

Podczas gdy ceny otrzymywane przez producentów są wyższe w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego sezonu, wzrost kosztów zwalczania szkodników ma ogromny wpływ na rentowność. W zaledwie kilku kampaniach liczba szkodników atakujących uprawy kaki wzrosła wykładniczo. Ograniczenie stosowania środków ochrony przez agencje rządowe oznacza, że ​​szkodniki, takie jak kotoneta lub mączlik, lub grzyby, takie jak Mycosphaerella, nadal rozprzestrzeniają się w sposób niekontrolowany.

Holandia: Ceny rosną
Ulewy w hiszpańskich obszarach produkcyjnych na początku tego miesiąca spowodowały znaczne szkody. W rezultacie ceny kaki gwałtownie wzrosły. „W zeszłym tygodniu sprzedałem je za 80/90 centów za kilogram; teraz podnieśliśmy go do 1,20/1,25 euro” - mówi holenderski importer. „Szczególnie brakuje małych rozmiarów, które często trafiają do supermarketów”.

Belgia: Rosnąca popularność kaki w Belgii
W Belgii właśnie rozpoczął się sezon handlu kaki. To produkt, który zyskuje na popularności, ale nie jest jeszcze dobrze znany wśród belgijskich konsumentów. Według belgijskiego handlowca kaki są znane głównie Belgom o pochodzeniu etnicznym. Różni handlowcy próbują wprowadzić więcej konsumentów do produktu, co owocuje większą sprzedażą. Jednak podaż jest obecnie większa niż popyt. Oprócz braku popularności owoców, wyzwaniem dla produktu są również niespójność w jakości i podaży. Gdyby udało się rozwiązać ten problem, belgijski handlowiec spodziewa się świetlanej przyszłości dla kaki w Belgii.

Niemcy: Niewielki niedobór kaki
Obecnie na rynku niemieckim występuje niedobór hiszpańskich kaki. „Wolumeny są o około 30-40 procent niższe niż zwykle o tej porze roku. Jest to oczywiście zauważalne w handlu” - powiedział hurtownik. Teraz mają nadzieję, że rynek znów stanie się nieco bardziej aktywny, ponieważ sezon nie potrwa długo. „Podejrzewam, że kampania dobiegnie końca za około pięć tygodni. Gdy tylko lepsze odmiany cytrusów trafią na rynek w połowie grudnia, kaki są zwykle szybko ignorowane”.

Szwajcaria: Organiczne kaki wydają się być luką na rynku
W Szwajcarii po raz pierwszy w tym roku rozpoczęto prace nad ekologicznymi kaki od greckich producentów. Siłą napędową projektu jest firma Gebana AG, która jest skierowana głównie do konsumentów i mniejszych odbiorców hurtowych. W 45. tygodniu do Szwajcarii dotarła próbna dostawa 240 opakowań odmiany Hana Fuyu. Ta dostawa została wyprzedana w krótkim czasie. „Obecnie przyglądamy się opiniom naszych klientów i na ich podstawie zdecydujemy, czy rozszerzyć ten dział produktów w nadchodzącym roku. W każdym razie wydaje się, że istnieje zapotrzebowanie na ekologiczne kaki” - mówi Gebana.

Francja: Sprzedaż rośnie przed Świętami Bożego Narodzenia
Na początku października na francuski rynek zaczęły pojawiać się pierwsze kaki z Hiszpanii. Chociaż w Hiszpanii nastąpiło 20-25 procentowe zmniejszenie ilości kaki, wydaje się, że nie ma to wpływu na francuski rynek hurtowy Rungis. Sprzedaż jest obecnie niewielka; jednak popyt wzrósł w ciągu ostatnich dziesięciu dni. Średnia cena sprzedaży jest obecnie również wyższa niż w ubiegłym roku, z różnicą cen wynoszącą około 0,30 euro/kg.

Włochy: Sprzedaż jest powolna, a ceny spadają
Chociaż zbiory kaki we Włoszech są dobre, tegoroczna sprzedaż jest rozczarowująca. Według handlowca z północnych Włoch, sprzedawcy detaliczni nie biorą zbyt dużo włoskich kaki, a handel na rynkach hurtowych jest również powolny i ze spadającymi cenami. Ceny kaki spadają również na rynku hurtowym w Kampanii. Trend ten rozpoczął się pod koniec października; wcześniej wyniki były nadal zadowalające. Opady deszczu w ostatnich dniach pogorszyły sytuację, ponieważ pogorszyła się jakość i skrócił się okres przydatności do spożycia owoców. Dotyczy to zwłaszcza kaki Persimmon. W przypadku Kaki Vaniglia sytuacja była całkowicie katastrofalna, a ceny nie odbiły się od ziemi. W przypadku Rojo Brillante sytuacja nie była dużo lepsza. W porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku ceny spadły o 10 procent. Sprzedaż kaki jest znacznie lepsza w środkowych Włoszech.

Na Sycylii Kaki Mela będzie produkowany do końca grudnia. W tym roku rozmiary są małe w porównaniu z hiszpańskim konkurentem, ale smak jest dobry, a jakość stała. Dotyczy to również odmiany Rojo Brillante uprawianej w Kalabrii. Ceny sycylijskich owoców płacone przez supermarkety kształtują się obecnie na poziomie 1,20 euro/kg. Na rynku hurtowym wynoszą 0,85-0,90 euro/kg.

Stany Zjednoczone: Popyt nieco większy w porównaniu z ubiegłym rokiem
Kalifornia znajduje się obecnie w szczycie sezonu kaki, z obfitymi zbiorami odmian Hachiya i Fuyu, głównie z Central Valley. Tegoroczna wydajność jest porównywalna z wydajnością sezonu 2019 i dostępna jest szeroka gama rozmiarów. Hodowcy zauważają, że popyt na rynku jest dobry. W końcu to rodzaj owoców, które trafiają głównie do sprzedaży detalicznej. Dlatego według niektórych handlowców popyt wydaje się być nieco większy niż w poprzednim sezonie. Ceny są porównywalne z ubiegłorocznymi i oczekuje się, że pozostaną stabilne, jeśli pogoda na to pozwoli.

Kanada: Spożycie hiszpańskich kaki rośnie
Na rynku kanadyjskim kaki Rojo Brilliante są importowane z Hiszpanii. W tym roku import rozpoczął się wcześniej niż zwykle, na początku października, a nie pod koniec miesiąca. Sezon kończy się pod koniec grudnia; jednak niektórzy importerzy w Kanadzie używają komór, które pozwalają im przedłużyć sezon do stycznia lub lutego. Popyt na kaki w Kanadzie jest wyższy niż w zeszłym roku, a kanały dystrybucji dobrze wchłaniają wczesną podaż. „Owoce stają się coraz bardziej popularne i widzimy to w sprzedaży” - powiedział importer z Quebecu. Wyższy popyt jest wynikiem promocji i kampanii reklamowych przeprowadzonych w Kanadzie w celu promocji hiszpańskich owoców. Na rynku dobrze sprzedają się obecnie paczki zawierające kilka kaki. Spodziewany jest jednak wzrost cen w wyniku działań mających na celu powstrzymanie koronawirusa w kraju. W końcu magazyny nie mogą pracować na pełnych obrotach, co odbije się na cenie. Cena ma wzrosnąć w najbliższych dniach.

Egipt: bardzo niewielki eksport
W tym roku nie będzie eksportu egipskich kaki na inne rynki. Wiele sadów w kraju starzeje się, co oznacza niewielkie plony. Dostępne kaki są zatem przeznaczone głównie na rynek krajowy. Niewielka część jest eksportowana do państw Zatoki Perskiej.

Republika Południowej Afryki: prognoza jeszcze nie jest możliwa
Sezon południowoafrykański rozpocznie się ponownie dopiero w kwietniu 2021 roku. Trzy tygodnie temu ponownie zaczęło się kwitnienie, ale jest jeszcze za wcześnie, aby na tej podstawie prognozować następny sezon. Areał w RPA (uprawy zlokalizowane głównie w Western Cape) pozostaje stabilny i tak naprawdę nie powiększa się.

Chiny: Nieco wyższe ceny rynkowe w porównaniu z poprzednim sezonem
Głównym regionem produkcji kaki w Chinach jest Fuping w prowincji Shaanxi, która ma idealne warunki do uprawy owoców. Całkowity areał wynosi 6 667 hektarów. Jednak kaki z Fuping są głównie przeznaczone do suszenia i nie powinny być spożywane na świeżo. W końcu świeże persymony nie są zbyt popularne wśród konsumentów w Chinach. W tym roku cena kaki będzie wyższa, chociaż sytuacja na rynku świeżych produktów w Chinach jest obecnie lepsza niż w pierwszej połowie tego roku.

Australia: Pierwsza dostawa kaki do Tajlandii
Australia pozostaje małym producentem kaki, stanowiąc mniej niż 1 procent światowej produkcji. Sezon trwa od końca lutego do połowy czerwca. Według najnowszych danych Hort Innovation produkcja nieznacznie wzrosła (+3 procent) do 2600 ton w porównaniu z rokiem ubiegłym. Na początku tego roku Australia z powodzeniem wyeksportowała swoją pierwszą dostawę kaki do Tajlandii w ramach nowego protokołu. Przesyłka została wysłana transportem lotniczym jednym z niewielu pozostałych lotów do Bangkoku. Z powodu koronawirusa ruch lotniczy między dwoma krajami został znacznie zmniejszony. Był to pierwszy transport świeżych produktów z Australii do Tajlandii przy zastosowaniu chemicznego i bezciepłowego napromieniania fitosanitarnego. Persimmons Australia ma nadzieję, że powodzenie tej wysyłki zaowocuje rozszerzeniem protokołu na inne stany, ponieważ owoce z tej pierwszej wysyłki zostały wyprzedane wkrótce po przybyciu.

Nowa Zelandia: Nieznaczny spadek eksportu kaki
Pomimo wyzwań związanych z koronawirusem nowozelandzcy hodowcy kaki zdołali wyprodukować 1200 ton w sezonie 2020. To tylko trochę mniej niż 1600 ton sezonu 2019. Jeśli chodzi o eksport, Nowa Zelandia wysłała 408 ton do Australii, 211 ton do Singapuru, 162 ton do Tajlandii, 94 ton do Malezji, 67 ton do Hongkongu, 59 ton do Kanady i 28 ton do Chin. Jednym z największych wyzwań dla branży w 2020 roku był gwałtowny wzrost podatków eksportowych z powodu koronawirusa, przy silnym przestawieniu się na fracht morski. Nowozelandzka Rada Przemysłu Persymony twierdzi, że jakość była nadal wysoka przez cały sezon, chociaż pogoda spowodowała, że ​​rozmiary były nieco mniejsze.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE