Więcej kaki z Hiszpanii?
Najnowsze dane dotyczące zbiorów owoców kaki w Hiszpanii mówią, że tegoroczna produkcja będzie średnio o 10 - 15 proc. wyższa od ubiegłorocznej, a kampania rozpocznie się w ostatnim tygodniu września.
Szacuje się, że produkcja odmiany Bright Red Khaki we wszystkich regionach Walencji osiągnie poziom 260.000 ton, co stanowi prawie 90 proc. całkowitej produkcji hiszpańskiej. W regionie Estremadura, oczekuje się, że produkcja kaki wzrośnie o około 20 proc., podczas gdy w Andaluzji wzrost ten osiągnie 7 proc.
Pomimo suszy panującej tego lata, produkcja owoców będzie wysoka, trzeba jednak będzie się liczyć, zwłaszcza w pierwszym okresie kampanii, że owoce trafiające na rynek będą w mniejszych kalibrach. Nie martwi to jednak eksporterów, ponieważ preferencje pod tym względem są różne i np. w Wielkiej Brytanii poszukiwane są drobniejsze kaki. Dużo gorszy problem stanowi natomiast przedłużające się rosyjskie embargo, które ogranicza możliwości sprzedażowe owoców.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne
Hiszpania liderem w produkcji owoców persymony (kaki)
Hiszpania: znaczny wzrost produkcji kaki
Hiszpania: końcówka sezonu z wyższymi cenami
czytaj dalej