W Argentynie dobry rok dla cytrusów
Zbiory pomarańczy zostały oszacowane zostały na 700 tys. ton, to jest o 150 tys. ton więcej wobec poprzedniego okresu.
Dwukrotnie więcej pomarańczy skierowane zostanie do przetwórstwa - 240 tys. ton wobec poprzedniosezonowych 113 tys. ton. Tak duża ilość owoców do przetworzenia wynika ze zdecydowanie lepszej produkcji oraz mniejszego niż w poprzednim sezonie eksportu.
Na wysyłkę za granicę przeznaczono jedynie 50 tys. ton tych cytrusów wobec poprzedniosezonowych 77 tys. ton.
Podobnie jak w przypadku eksportowanych z Argentyny cytryn również pomarańcze przede wszystkim kierowane są na unijny rynek - w omawianym okresie około 65 proc. wysyłanych owoców trafi właśnie do państw UE. Pozostałe ilości importuje głównie Paragwaj – około 33proc.
Do spożycia na lokalnym rynki pozostanie nieco więcej owoców – szacuje się około 410 tys. ton w stosunku do 360 tys. ton w sezonie 2012/2013.
Zobacz więcej: Pomarańcze
Czy mniejsze zbiory cytryn w Argentynie wpłyną na...
Argentyna: spada wielkość eksportu jabłek
Problemy produkcyjne Argentyny „przetrzepią” nam kieszenie
Mniej argentyńskich cytryn pojedzie w świat
czytaj dalej