Ścisła specjalizacja odmianowa
2006-00-00 00:00
Produkcja śliwek w krajach europejskich jest bardzo zróżnicowana, zarówno pod względem specjalizacji odmianowej jak i pod kątem ich zagospodarowania.
Generalnie, kraje zachodnio-, i południowoeuropejskie wyspecjalizowane są w produkcji tzw. śliwek wielkoowocowych. Owoce te zagospodarowywane są w większości do konsumpcji bezpośredniej, w postaci owoców świeżych, do suszenia oraz do wyrobu kompotów i dżemów.
Kraje wschodnioeuropejskie, a w tym także i Polska, specjalizują się raczej w produkcji śliwek węgierek, które przeznacza się do konsumpcji bezpośredniej (rynek krajowy) i do przerobu (głównie do mrożenia na eksport). W ostatnich latach szczególnie mocno obniżyła się opłacalność produkcji śliwek z przeznaczeniem do przemysłu.
Jako główny powód tego stanu rzeczy można wymienić spadek popularności (lub wyrób domowy) przetworów śliwkowych (kompotów, powideł, dżemów i marmolad).
Źródło: fresh-market.pl
Generalnie, kraje zachodnio-, i południowoeuropejskie wyspecjalizowane są w produkcji tzw. śliwek wielkoowocowych. Owoce te zagospodarowywane są w większości do konsumpcji bezpośredniej, w postaci owoców świeżych, do suszenia oraz do wyrobu kompotów i dżemów.
Kraje wschodnioeuropejskie, a w tym także i Polska, specjalizują się raczej w produkcji śliwek węgierek, które przeznacza się do konsumpcji bezpośredniej (rynek krajowy) i do przerobu (głównie do mrożenia na eksport). W ostatnich latach szczególnie mocno obniżyła się opłacalność produkcji śliwek z przeznaczeniem do przemysłu.
Jako główny powód tego stanu rzeczy można wymienić spadek popularności (lub wyrób domowy) przetworów śliwkowych (kompotów, powideł, dżemów i marmolad).
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Śliwki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem