Szydłowskie śliwki na święta
Większość suszy śliwkowych, które będziemy wykorzystywać do świątecznych potraw, pochodzi z ziemi szydłowskiej.
Na terenie gminy Szydłów znajduje się ok. 1000 ha sadów, w 80 proc. śliwowych. Ponad 10 proc. produkcji śliwy w Polsce pochodzi z szydłowskich sadów (ok. 20 tys. ton). Dogodne warunki klimatyczno-glebowe, a zarazem wysoka kultura prowadzenia sadów powoduje, iż owoce z Szydłowa cieszą się uznaniem i dużym popytem na giełdach rolno-spożywczych w centralnej i południowej Polsce.
W ofercie sadowników znajdują się głównie śliwy deserowe oraz dla przemysłu przetwórczego. W gmienie Szydłów uprawia się śliwy deserowe od odmian najwcześniejszych: Ruth Gerstetter, Herman, Cacanska Rana, po późne: Bluefre, President oraz bardzo cenioną starą odmianę Węgierka Zwykła. Węgierka Łowicka, Węgierka Dąbrowicka i Stanley to odmiany cenione w przetwórstwie.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie Stowarzyszenie Producentów Owoców w Szydłowie
Zobacz więcej: Śliwki?preview=1