Wpływ nawozu na zimowanie truskawki
Odpowiednie zaopatrzenie upraw w azot, potas i fosfor, a także mikroelementy takie jak cynk oraz bor daje gwarancję prawidłowego wejścia roślin w okres spoczynku. Jak zatem wpływają one na truskawkę:
Azot
Poleca się nawożenie azotowe na plantacjach, na których po zbiorach skoszono liście. Pomoże to szybko roślinom odbudować ulistnienie przed zimą. Niedobór azotu prowadzi do słabego rozwoju rozety. Również nadmiar nawożenia, może zaszkodzić truskawkom - będą one dłużej wchodziły w okres spoczynku.
Fosfor
Fosfor jest niezbędnym pierwiastkiem w bardzo wielu procesach życiowych roślin m.in. w przebiegu fotosyntezy, czy przemiany materii. Co najważniejsze pierwiastek ten bierze udział w produkcji cukrów, związków wpływających pozytywnie na przezimowanie truskawek. Duże nagromadzenie w soku komórkowym cukrów i soli powoduje zwiększenie gęstości właściwej cytoplazmy i przekłada się na obniżenie o kilka stopni temperatury zamarzania roślin.
Potas
Podobnie jak fosfor bierze udział przy produkcji cukru. Podstawową funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej rośliny. Pierwiastek ten wpływa na pobieranie wody i oddziałuje na przebieg fotosyntezy. Dobre zaopatrzenie w ten składnik nie tylko pomaga rośliną przetrwać zimę, ale okres suszy.
Bor i cynk
Większość gleb w Polsce jest uboga w bor oraz cynk, dlatego nierzadko trzeba je sztucznie dostarczyć. Następstwem braku tych mikroelementów w roślinach może się objawić zahamowaniem wzrostu pędów i zamieraniem ich wierzchołków.
Tylko dobrze przezimowana truskawka pozwalających uzyskać zadowalający plon w kolejnym sezonie.
Na podstawie artykułu "Ochroń truskawki przed zimą", dr inż. Jolanta Lisiecka, "Warzywa" 11/2012.
Zobacz więcej: Truskawki
Truskawkowe podsumowanie roku
Hiszpania: wzrost powierzchni upraw truskawek
Produkcja ekologicznych malin i truskawek
czytaj dalej