Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

UE: dopuszczone substancje słodzące

W dniu 24 września br. Komisja Europejka opublikowała rozporządzenie 913/2013 dopuszczające do użytku substancje słodzące w niektórych owocowych i warzywnych produktach do smarowania (owocowe lub warzywne produkty do smarowania podobne do dżemów, galaretek i marmolad, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru).

Są to: acesulfam K (E 950), kwas cyklaminowy i jego sól sodowa i wapniowa (E 952), sacharyna i jej sól sodowa, potasowa i wapniowa (E 954), sukraloza E (955), neohesperydyna DC (E 959) oraz glikozydy stewiolowe (E 960)

Ponieważ zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności rozszerzenie stosowania ww. substancji na wszystkie inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej nie ma wpływu na zdrowie człowieka, Komisja zezwoliła na używanie ich do produkcji omawianych przetworów.

Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE