Chile: sezon nieco późniejszy, ale bardziej obfity
Sezon 2014/2015 na winogrona deserowe rozpoczął się w Chile w 49 tygodniu, czyli tydzień później w porównaniu do poprzedniego sezonu. Mimo opóźnienia wystartował ze znacznie większą intensywnością i już w pierwszym tygodniu zbiorów udało się zebrać 3.277 ton, tj. o 313 ton więcej jak w pierwszym tygodniu zbiorów roku poprzedniego - wówczas produkcja wyniosła 2.964 ton winogron.
Głównym rynkiem zbytu dla pierwszych owoców były Stany Zjednoczone (Wschodnie Wybrzeże) - 3.216 ton, a następnie Ameryka Łacińska - 46 ton i Daleki Wschód - 18 ton.
Według wstępnych szacunków, Chile w tym roku wyprodukuje ogółem 12,2 mln skrzynek winogron deserowych, czyli o 4 proc. więcej niż w kampanii 2013-2014, kiedy produkowanych zostało 11,8 skrzynek. Wzrost ten jest przede wszystkim wynikiem dobrych warunków pogodowych w czasie zimy i wiosny w regionach upraw co sprzyjało wzrostowi i dojrzewaniu owoców.
Zobacz więcej: Winogrona
Rośnie podaż winogron z południowej półkuli
czytaj dalej
Holandia: importerzy rozpoczynają sezon
czytaj dalej
UE: słabsze zbiory winogron stołowych
czytaj dalej
Import wybranych owoców w Holandii
czytaj dalej
RPA: rozpoczął się sezon na winogrona deserowe
czytaj dalej
UE: spadek produkcji winogron stołowych w tym sezonie
czytaj dalej