Import wybranych owoców w Holandii
W minionym roku Holendrzy zaimportowali w sumie 1,981 mln ton owoców, w tym między innymi jabłek, gruszek, pomarańczy, winogron, owoców kiwi oraz cytryn. Dla porównania rok wcześniej wielkość importu tej samej grupy owoców była na poziomie 1,908 mln ton. Z łącznie zaimportowanej ilości około 1,329 mln ton stanowiły owoce z państw trzecich, w tym 514,0 tys. ton z państw Ameryki Południowej, a 579,0 tys. ton z pozostałych państw unijnych.
Wśród wspomnianych wcześniej owoców największą ilość stanowiły pomarańcze – 493,0 tys. ton oraz winogrona – 362,0 tys. ton. Poza tym około 331,0 tys. ton to import jabłek, 182,0 tys. ton cytryn oraz 170,0 tys. ton gruszek i 72,0 tys. ton kiwi.
W przypadku pomarańczy ze wspomnianej ilości 493,0 tys. ton około 357,0 tys. ton stanowiły dostawy z państw trzecich, a około 136,0 tys. ton z pozostałych państw unijnych. Podobną tendencję w imporcie odnotowano dla winogron – z 362,0 tys. ton aż 319,0 tys. ton pochodziło z państw trzecich, a zaledwie 43,0 tys. ton z krajów Unii Europejskiej.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Straty w UE z powodu embarga
Turcja: handel cytrusami z Rosją nie jest łatwy
Słowenia liderem w konsumpcji jabłek UE
czytaj dalej
Singapur dla polskich jabłek za daleko?
czytaj dalej
Spadek popytu na jabłka na Ukrainie?
czytaj dalej