Mołdawia – wczesne winogrona spod osłon
Jeden z pierwszych projektów w Mołdawii dotyczący uprawy winogron stołowych w szklarni został wdrożony przez rolnika, Jurija Biwola (SC Selena-Bivol SRL, wieś Costesti, dystrykt Jaloveni). Winnica została zaołożona w istniejącej szklarni, na powierzchni 3,8 hektara. Inwestycje w ten projekt wyniosły około 15 tysięcy USD (zasadzenie, system nawadniania kroplowego, prace projektowe i inne). Gdy winnica wkroczya w okres pełnego owocowania - w następnym roku lub dwóch - rolnik spodziewa się otrzymać zbiory do 40 ton/ha
Winnice spółdzielni Fructimpex, której jednym z założycieli jest Jurij Biwol, odwiedzili producenci owoców i warzyw z Ukrainy, Tadżykistanu, Uzbekistanu i Gruzji podczas tournée biznesowego w ramach praktycznej części Ogólnopolskiej Konferencji „Sektor owoców i warzyw w Mołdawii - najlepsze nisze inwestycyjne” organizowanej przez FAO, Międzynarodowa platforma rozwoju biznesu z owocami i warzywami EBOR, UPAA, FARM i EastFruit.
W winnicy szklarniowej uprawia się dwie wczesne odmiany winogron - „Kodrianka” i „Kardinał”. Ostatni z nich jest dobrze znany konsumentom przestrzeni poradzieckiej, pierwszy jest jedną z najlepszych mołdawskich odmian pod względem cech organoleptycznych owoców. Jak zauważył Jurij Biwol, obie odmiany są stosunkowo łatwe w uprawie, ale wymagają starannego przestrzegania wszystkich procedur agrotechnicznych. A hodowla ich w szklarniach upraszcza ten proces, niwelując agresywne skutki środowiskowe, zwłaszcza późne wiosenne przymrozki i susze. Ponadto produkty tych i tak wczesnych odmian w szklarni można uzyskać jeszcze wcześniej - pod koniec czerwca.
W tym roku firma sprzedała pierwszy, stosunkowo niewielki zbiór winogron szklarniowych na rynku krajowym w cenie do 50 lejów/kg (2,9 USD/kg). To trochę taniej niż wczesne winogrona z importu, ale znacznie drożej niż wczesne krajowe winogrona uprawiane na otwartych plantacjach.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1