Zmiany w normie dla winogron
Podczas zamawiania towaru do handlu, należy zwrócić szczególną uwagę na wielkość gron winogron. Obecnie zdefiniowana jest jedynie minimalna wielkość grona 75 gramów bez względu na klasę jakości i sposób uprawy. Norma też nie precyzuje zasad sortowania. Jeśli więc potrzebujemy do sprzedaży dla naszego klienta winogron o jednorodnej wielkości, należy o tym napisać w zamówieniu.
Inną zmianą w normie jest dopuszczenie w ramach tolerancji 1% w klasie I i 2% w klasie II owoców z objawami zepsucia. Praktycznie oznacza to brak możliwości reklamacji jakościowej, gdy ilość owoców zepsutych jest do 1% lub 2%. Wynika to z faktu niskiej trwałości świeżych owoców i warzyw.
Podczas kontroli jakości winogron, ważnym parametrem jest zawartość ekstraktu refraktometrycznego w soku. Norma precyzuje minimalną zawartość ekstraktu. Głównym składnikiem ekstraktu jest cukier, więc im wyższy ekstrakt tym bardziej słodkie winogrona. Jest to miernik dojrzałości.
Zawartość ekstraktu refraktometrycznego w soku wynosi co najmniej:
— 12° Brix dla odmian Alphonse Lavallée, Cardinal oraz Victoria,
— 13° Brix dla wszystkich innych odmian pestkowych,
— 14° Brix a dla wszystkich odmian bezpestkowych.
Dodatkowo wszystkie odmiany muszą charakteryzować się zadawalającym stosunkiem między ilością cukrów do kwasów. Lista odmian winogron drobnoowocowych załączona jest w dodatku do normy.
Krystyna Szymańska
www.freshquality.pl
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1