Ceny koncentratu jabłkowego wyższe niż przed rokiem
Według Fruit Processing, ceny koncentratu soku jabłkowego od początku sezonu 2015/16 kształtują się na sporo wyższym poziomie niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. W listopadzie 2015 roku za koncentrat 70 st. Brix o wysokiej kwasowości płacono średnio niewiele powyżej 1,4 EUR/kg w porównaniu do około 1 EUR/kg w tym samym okresie rok wcześniej.
Ceny koncentratu 70 st. Brix o niskiej kwasowości kształtowały się natomiast w przedostatnim miesiącu zeszłego roku na poziomie ok. 1,4 EUR/kg w porównaniu do ok. 0,95 EUR/kg - w listopadzie poprzedniego roku (podawane ceny są uśrednione na bazie DDP - dostarczone, cło opłacone).
Średnie ceny koncentratu wiśniowego 65 st. brix były tej jesieni na stosunkowo niskim poziomie – nieznacznie poniżej 4 EUR/kg wobec ponad 4,2 EUR/kg w analogicznym okresie rok wcześniej. Droższy niż rok temu jest w bieżącym sezonie koncentrat soku z czarnej porzeczki (65 st. brix). Jego ceny w ostatnich miesiącach ubiegłego roku kształtowały się na poziomie ok. 3,5 EUR/kg, w porównaniu do ok. 2,5 EUR/kg w tym samym okresie poprzedniego roku.
Zobacz więcej: Wiśnie
Wzrost produkcji soku pomarańczowego w Brazylii
czytaj dalej
USA: gwałtowny wzrost notowań mrożonego soku pomarańczowego
czytaj dalej
Ukraina zwiększa eksport koncentratu jabłkowego
czytaj dalej
Chiński eksport koncentratu soku jabłkowego
czytaj dalej
Spadek cen koncentratu jabłkowego?
czytaj dalej