Serbia – zagrożone uprawy owoców
Serbscy producenci owoców martwią się niską wilgotnością gleby, która może powodować niższy plon i niską jakość owoców, ze względu na wyjątkowo ciepły klimat o tej porze roku, niewielkie ilości deszczu jesienią i bezśnieżną zimę. Może to również podnieść cenę owoców w tym roku.
Dyrektor Instytutu Uprawy Owoców w Cacaku, Milan Lukić, mówi, że jeśli w następnym okresie nie będzie znaczącej ilości śniegu, wszystkie rodzaje owoców odczują tego negatywne skutki: „Ilość wilgoci w glebie jest w tej chwili bardzo mała, ponieważ jesienią nie padało dużo, a zima jest dość sucha. Okres wegetacji rozpoczyna się w kwietniu i, o ile nie spadnie śnieg, co zapewni większą wilgotność gleby w miarę topnienia śniegu, możemy z całą pewnością stwierdzić, że warunki pogodowe będą miały zły wpływ na wszystkie etapy wegetacji: kwitnienie, zapylanie, rozwój owoców, ilość zebranych owoców i ich wielkość.”
Taka sytuacja może również prowadzić do znacznego zmniejszenia plonów owoców w Serbii w tym roku, a w rezultacie do braku owoców na rynku, co prawdopodobnie doprowadziłoby do wyższych cen. Dr Lukić mówi jednak, że jest za wcześnie, aby o tym mówić i że trudno jest bezpośrednio powiązać cenę z niższą wydajnością, która, jak zauważa, regulowana jest przez podaż i popyt.
„Tej zimy było kilka szronów, a temperatura spadła do -10 stopni Celsjusza. To dobrze, to znaczy możemy powiedzieć, że było wystarczająco dużo mrozu, który przyniósł owoce. Ponieważ niskie temperatury doprowadziły do zmniejszenia populacji organizmów szkodliwych, szkodniki nie powinny powodować poważnych problemów w sadach. Jednak brak śniegu stanowi poważny problem - dodał dr Lukić.
Zobacz więcej: Wiśnie?preview=1