Sezon skupu i produkcji w przetwórstwie
2012-06-28 08:30
Po szpinaku i kończących się już truskawkach przyszła pora na groszek. Oznacza to, że rozpoczęła się praca niemal na okrągło i potrwa aż do jesieni, kiedy zakończą się zbiory ostatnich przerabianych na mrożonki i koncentraty warzyw. Leżajskie Hortino chce w tym roku kupić około 2 tysiące ton groszku, głównie do mrożonek. Dostawy już ruszyły.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Rosyski import przetworów warzywnych
2012-05-21 11:51
W 2011 r. rosyjski import przetworów warzywnych był o 7 proc. wyższy niż rok wcześniej. Jego wartość wyniosła 722,5 mln dolarów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Korea chce rozszerzyć handel z Polską
2012-05-11 09:00
Marek Sawicki powiedział, że Seul chce szerszej współpracy z Polską w handlu produktami spożywczymi, m.in. ekologicznymi.
czytaj dalej
Gdzie stare odmiany jabłek?
2011-11-07 00:01
Jabłonie to najbardziej popularne drzewa owocowe w Polsce. Jednak niektóre odmiany coraz częściej są pomijane przez sadowników przy produkcji przemysłowej. I tak, ciężko na bazarze znaleźć: boikena, szarą renetę, kosztel czy papierówkę. Dlaczego tak się dzieje, skoro smakiem i aromatem dorównują one, a często nawet przewyższają, inne, nowe odmiany? - odpowiedzi szuka tvr24.pl
czytaj dalej
czytaj dalej
Rynek przetworów warzywnych w Polsce
2011-09-09 00:01
W bieżącym sezonie 2011/2012 prognozowana
produkcja przetworów warzywnych w Polsce to około 1075 tys. ton wobec 1035 tys.
ton w poprzednim sezonie. czytaj dalej
produkcja przetworów warzywnych w Polsce to około 1075 tys. ton wobec 1035 tys.
ton w poprzednim sezonie. czytaj dalej
Eksport do Rosji nadal niemożliwy
2011-07-05 00:00
W sprawę zniesienia rosyjskiego embarga na polskie warzywa aktywnie zaangażowała się Komisja Europejska - mówił na konferencji w poniedziałek minister rolnictwa Marek Sawicki. Dodał,
czytaj dalej