Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

W Polsce żywność coraz droższa

2012-07-02 09:00

Ze statystyk sporządzanych przez FAO wynika, że rekord cen żywności przypadł na luty 2011 r. W wielu obszarach sytuacja uległa jednak poprawie. Najwyższe miesięczne spadki cen odnotowano w sektorze produktów mlecznych - 12 proc., cukru - 9 proc. oraz tłuszczów - 6,8 proc. Przyczynami tych zmian według FAO były m.in. wzrost produkcji w Brazylii, poprawa prognoz globalnej podaży i umocnienie się amerykańskiego dolara.

Niestety u nas sytuacja się nie poprawia. Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej, inflacja w sektorze żywności i napojów bezalkoholowych wyniosła 0,4 proc., w kwietniu natomiast 0,2 proc. Wzrost cen dotyczy szczególnie produktów mięsnych oraz mleczarskich. IERiGŻ już w maju informował o spodziewanym wzroście cen żywności w grudniu 2012 r. na poziomie 3-4 proc. w porównaniu do grudnia ubiegłego roku. Na prognozę wpłynął planowany wzrost popytu, wynikający z organizacji EURO 2012, niepewna pozycja polskiej waluty i spadek tempa wzrostu gospodarki światowej. IERiG założył jednak też spadek popytu wewnętrznego w IV kwartale tego roku, więc zahamowanie inflacji jest także prawdopodobne.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE