Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja:eksport owoców i warzyw

2011-11-04 00:03
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie tuinbouw.nl

. Eksport warzyw wzrósł w tym czasie z 899 tys. ton do 935 tys. ton. Wzrost ten częściowo jest spowodowany reeksportem produktów z Maroka, głównie pomidorów. Z tego powodu też pomidory znajdują się w pierwszej piątce warzyw eksportowanych z Francji. Pozostałe z piątki kalafiory, fasola, cebula i marchew to głównie produkty francuskie. Najwięcej francuskich warzyw trafia do Niemiec – 210-220 tys. ton rocznie. Eksport do Hiszpanii wzrósł w latach 2006-2010 ze 100 do 130 tys. ton. Natomiast spadł nieco eksport do pozostałych dużych odbiorców – Wielkiej Brytanii i Belgii.
Jeśli chodzi o eksport owoców to w latach 2006-2010 wahała się on od 1,257 mln ton do 1,343 mln ton rocznie. Najważniejszym owocem eksportowym sa jabłka. Kolejny to banany w reeksporcie. Najważniejsi odbiorcy francuskich owoców to Hiszpania, Wielka Brytania i Niemcy. Następne w kolejności sa Włochy, Holandia i Belgia.
 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem