Hiszpania: E.coli zrujnowała eksport
Największy spadek zanotowano w eksporcie warzyw - 17 proc. do 130,7 mln euro. Warzywa, w przypadku których odnotowano największe spadki to pomidory (-47 proc. do 18 mln euro), papryka (-33 proc. do 18 mln euro) i sałaty (-32 proc. do 9,6 mln euro). Wartość eksportu ogórków osiągnęła zaledwie 1,8 mln euro.
W przypadku owoców wartość ich eksportu spadła o 7,6 proc. do 458,8 mln euro.
Jeśli chodzi o wielkość eksportu to dla owoców i warzyw w sumie wyniosła ona 744 443 tony i była większa o 4 proc. niż rok temu. W przypadku warzyw eksport w czerwcu br. spadł o 1 proc. do 185 801 ton. Eksport owoców wzrósł o 6 proc.
W sumie w pierwszym półroczu eksport owoców i warzyw z Hiszpanii wyniósł 5,6 mln ton (+16 proc.), a jego wartość 4,957 mld euro (+3,7 proc.) dzięki wzrostowi jaki trwał do mają.
Zdaniem hiszpańskiej organizacji Fepex wyniki czerwcowego eksportu zburzyły pozytywny trend jaki utrzymywał się w pierwszym półroczu 2011 r.