Hiszpania największym dostawcą owoców i warzyw na niemiecki rynek
W minionym roku Hiszpanie dostarczyli na niemiecki rynek w sumie 2,47 mln to owoców i warzyw z czego około 1,01 mln ton stanowił eksport samych warzyw, 788,0 tys. eksport owoców cytrusowych i 671,0 tys. ton pozostałych owoców. Dla porównania rok wcześniej, w 2013 roku, wielkość hiszpańskich dostaw wyniosła łącznie 2,57 mln ton, a jeszcze rok wcześniej 2,39 mln ton.
Niemcy z Hiszpanii w minionym roku najchętniej sprowadzali pomarańcze z wynikiem 327,0 tys. ton, mandarynki w ilości 277,0 tys. ton, ogórki – 203,0 tys. ton, arbuzy – 201,0 tys. ton, a także słodką paprykę – 187,0 tys. ton, pomidory – 168,0 tys. ton i cytryny – 100,0 tys. ton. Ponadto po około 95,0 tys. ton stanowiły dostawy cebuli, różnego rodzaju sałat oraz nektarynek.
Słoweński handel zagraniczny
czytaj dalej
Import owoców i warzyw państw z Zatoki Perskiej
czytaj dalej
Niemcy: truskawki dobrej jakości, w wysokich cenach
czytaj dalej
Turcja – kłopoty z eksportem pomidorów
Handel zagraniczny w krajach bałkańskich
czytaj dalej
Rekordowy import owoców do Australii
czytaj dalej