Holandia: eksport warzyw i owoców
Od początku roku do końca marca wyeksportowano z Holandii (bez uwzględniania cebuli i warzyw oraz owoców przeznaczonych na przetwórstwo) 289 tys. ton warzyw i owoców. W marcu 2012 roku, w porównaniu do stycznia eksport spadł o 5 proc. Więcej wyeksportowano gruszek, mniej warzyw szklarniowych.
Eksport do Niemiec spadł w marcu o 9 proc. w porównaniu ze styczniem, ze 115 tys. ton do 105 tys. ton. Więcej wyeksportowano gruszek i porów, mniej jabłek i warzyw szklarniowych.
Eksport do Wielkiej Brytanii spadł aż o 21 proc. w relacji marzec do stycznia 2012 roku. Wyeksportowano 32 tys. ton, a w styczniu 40 tys. ton. Przede wszystkim do Wielkiej Brytanii trafiło mniej ogórków, pomidorów, papryki, pieczarek i gruszek.
Eksport do Rosji wzrósł o 56 proc., z 24 do 37 tys. ton. Przede wszystkim sprzedano więcej gruszek.
Eksport do Francji spadł o 14 proc., z 19 do 16 tys. ton. Głównie spadła sprzedaż kapusty.
Eksport do Szwecji wzrósł o 9 proc., z 15 do 16 tys. ton. Wzrosła głównie sprzedaż porów, jabłek i papryki.
Eksport do Polski spadł o 8 proc., z 10,5 do 9,6 tys. ton. Wzrósł eksport gruszek i marchwi, a spadł ogórków, pomidorów i sałaty.