Spadek wartości produkcji warzyw i owoców w Hiszpanii
Wartość ta spadła z poziomu 15 269 mln euro do 13 616 mln euro. Takie dane podało hiszpańskie ministerstwo rolnictwa. Spadek zanotowano w trzech sektorach: warzyw, owoców i ziemniaków. Wartość produkcji warzyw spadła o 18 proc., z 8 138 mln euro do 6 669 mln euro, owoców o 1,5 proc., z 6 542 mln euro do 6 552 mln euro, a ziemniaków o 14 proc., z 589 mln euro do 505 mln euro.
Tak duży spadek wartości produkcji warzyw i owoców miał swoje odzwierciedlenie w w wartości eksportu tych towarów w 2011 roku. Powodem spadku były trzy główne czynniki: kryzys związany z zakażeniami bakterią E. coli, nieefektywne zarządzanie tą sytuacją kryzysową oraz import z Maroka.
Ta negatywna sytuacja w sektorze warzyw i owoców negatywnie wpłynie na poziom bezrobocia, które jest i tak wysokie – na poziomie 30 proc.
Przeczytaj też: Hiszpania: bieżący sezon ziemniaczany to katastrofa