Turcja: ponad połowa warzyw trafiła do Rosji
Według informacji dostarczonych przez Tureckie Stowarzyszenie Eksporterów Świeżych Owoców i Warzyw w okresie od 1 stycznia do ostatniego dnia września br. eksport warzyw wyniósł łącznie 916.292 ton – o 1 proc. więcej jak w analogicznym okresie roku poprzedniego (wówczas Turcja wysłała 907.238 ton). Przychody z eksportu warzyw wzrosły natomiast o 5 proc. do 554 mln dolarów.
Najważniejszych produktem eksportu w omawianym okresie były pomidory, reprezentujące eksport w ujęciu ilościowym na poziomie 54 proc. a w ujęciu wartościowym 65 proc. W przeciągu dziewięciu miesięcy ubiegłego roku (2013) wyeksportowano 385.887 ton pomidorów, w tym zaś roku eksport wyniósł osiągając 493.795 ton – o 28 proc. więcej. Przychody uzyskane z handlu zagranicznego pomidorów wzrosły zaś o 14 proc. i wyniosły ponad 357 mln dolarów. W przypadku papryki przychody wyniosły 63,1 mln dolarów, ogórki 38 mln dolarów, cebula 33,8 mln dolarów a cukinii 25,2 mln dolarów.
53 proc. eksportu tureckich owoców i warzyw w okresie od stycznia do września br. trafiło do Rosji. W omawianym okresie sprzedaż świeżych warzyw do Rosji wzrósł o 30 proc. i osiągnęła 413.602 ton (292,2 mln dolarów), o 9 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego.
Rosja wprowadza embargo na produkty z Białorusi
czytaj dalej
Rosja: cofnięcie gruszek do Niemiec
czytaj dalej
Turcja: rozpoczęła się kampania grejpfrutowa
czytaj dalej
Wieści z Rosji
Turcja: to będzie rekordowy eksport
czytaj dalej
Rosja zablokowała tureckie truskawki
czytaj dalej