UE: Większy import amerykańskich warzyw
Według najnowszych dostępnych danych za rok 2010 wynika, że wielkość sprowadzonych z USA świeżych owoców i warzyw do UE 27 wyniosła 164,2 tys. ton, z czego 108,3 tys. ton były to owoce świeże, a 55,9 tys. ton świeże warzywa. Z danych tych wynika, że z roku na rok maleje ilość importowanych z USA owoców. Dla porównania w roku 2008 było to około 168,0 tys. ton a w roku 2009 odpowiednio 128,5 tys. ton. Natomiast w przypadku warzyw wielkość importu do UE corocznie wzrasta – w roku 2008 wynosiła ona 44,4 tys. ton, a w roku 2009 już ponad 47,0 tys. ton.
Wśród owoców najwięcej w ostatnich latach zaimportowano jabłek oraz grejpfrutów. Natomiast w przypadku importu warzyw były to ziemniaki i kukurydza słodka.
W omawianym 2010 roku wolumen sprowadzonych amerykańskich grejpfrutów to ponad 54,0 tys. ton, jabłek 24,3 tys. ton, winogron 6,8 tys. ton oraz gruszek – niecałe 4,0 tys. ton. Pozostałe owoce to żurawina, której zaimportowano 3,8 tys. ton, czereśnie – 2,3 tys. ton i truskawki 1,4 tys. ton.
Wolumen zaimportowanych w omawianym okresie ziemniaków to 36,7 tys. ton, słodkiej kukurydzy to około 5,0 tys. ton, a ponadto około 2,7 tys. ton marchwi i prawie 2,0 tys. ton cebuli.