Włochy – eksport i import w 2011 roku
Eksport zmniejszył się zarówno pod względem ilościowym (spadek o 1,4 proc.) oraz pod względem wartość (spadek o 2,3proc.). Niewielki wzrost został zarejestrowany w ilościowym ujęciu importu (o 0,4proc.), poprawił się też natomiast wynik finansowy bilansu (o 3,7proc. ).
W sumie w 2011 roku Włochy wyeksportowały ponad 4 miliony ton za około 3,8 miliardów euro. Zarówno pod względem ilości, jak i wartości, nastąpił wzrost eksportu świeżych owoców (odpowiednio o 4,3proc. i o 3proc.) i owoce suszonych (o 0,1proc. i o 4,3proc.), natomiast spadł eksport warzyw (o 9,8proc. ilościowo i o 9,4proc. pod względem wartości) oraz cytrusów (o 11,8proc. ilościowo i o 12,6proc. wartościowo).
W odniesieniu do ogólnego poziomu importu, do Włoch sprowadzono około 3,13 milionów ton owoców i warzyw o wartości 2,8 mld euro. Wzrosła ilość importowanych owoców cytrusowych (o 23.4proc.) oraz owoców świeżych (o 1,5proc.), mniejszy był natomiast import warzyw (spadek o 4,4proc.), suszonych owoców (o 4.2proc.) i owoców tropikalnych (o 0,1proc.).