Wzrost produkcji warzyw i owoców w Turcji
Wielkość produkcji świeżych warzyw i owoców w Turcji była w 2011 roku wyższa niż rok wcześniej, informuje fruitnet.com na podstawie najnowszych danych Tureckiego Instytutu Statystycznego (TurkStat). Produkcja świeżych warzyw w zrosła o 5,8 proc. do poziomu 27,5 mln ton. W roku 2010 wyprodukowano 26 mln ton warzyw. Produkcja owoców wzrosła natomiast o 9,6 proc., z poziomu 16,6 mln ton w 2010 roku do 17,2 mln ton w 2011. Według TurkStatu produkcja pomidorów wzrosła o 9,6 proc. w stosunku do 2010 roku, kiedy to wyprodukowano w Turcji 10 mln ton pomidorów. Produkcja pomidorów od czterech lat była w Turcji w trendzie spadkowym. Rok 2011 był pierwszym od 2008, który przełamał tą tendencję.
Dla porównania przypomnijmy, że dane GUS mówią, iż w Polsce, w 2011 roku wyprodukowano 4,8 mln ton warzyw (w tym pomidorów 272 tys. ton). Owoców z drzew wyprodukowano 2,9 mln ton, a owoców z krzewów i plantacji 0,5 mln ton.
Turcja to kraj, który ma obecnie prawie dwa razy tyle mieszkańców co Polska, ponad 72 mln obywateli. Jest to jedna z przyczyn różnic w ilości produkowanych warzyw i owoców. Warto jednak przypomnieć, iż w 1960 roku w Polsce żyło 30 mln ludzi a w Turcji28 mln.