Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Argentyna: produkcja i eksport cytrusów

2010-08-05 00:00
W sezonie 2009/2010 (październik2009-wrzesień2010) zbiory cytryn w Argentynie wyniosą 1,0 mln ton, co oznacza, że będą sporo mniejsze niż w sezonie 2008/2009, kiedy przekroczyły 1,4 mln ton. Mniejsza produkcja to efekt suszy. W przypadku zbiorów pomarańczy wyniosą one w omawianym sezonie 750 tys. ton (900 tys. ton w poprzednim sezonie), a mandarynek i grejpfrutów odpowiednio – 300 tys. ton (ok. 400 tys. ton w sezonie 2008/2009) i 200 tys. ton.

W bieżącym sezonie eksport cytryn wyniesie ok. 260 tys. ton cytryn, do bezpośredniej konsumpcji na lokalnym rynku skierowane zostanie 45 tys. ton cytryn, a do przetworzenia trafi prawdopodobnie około 700 tys. ton wobec ponad 1,1 mln ton w poprzednim sezonie.

Jeśli chodzi o pomarańcze to 550 tys. ton skierowane będzie do bezpośredniej konsumpcji na rynku krajowym, wyeksportowane zostanie około 110 tys. ton, a do przetwórstwa trafi około 91 tys. ton pomarańczy.
W przypadku mandarynek ponad 100 tys. ton trafi na eksport, 150 tys. ton trafi na rynek lokalny, a 50 tys. ton będzie przetworzone.

106 tys. ton grejpfrutów trafi do przetwórstwa, a 80 tys. ton do konsumpcji w postaci świeżej na rynku lokalnym.

Głównym odbiorcą argentyńskich cytrusów jest rynek unijny. Trafia tam średnio około 70 proc. eksportowanych cytryn, 62 proc. pomarańczy, 43 proc. mandarynek i prawie 90 proc. wysyłanych z Argentyny grejpfrutów. Znaczącym odbiorcą argentyńskich cytrusów w ostatnich latach stały się także Rosja oraz Ukraina.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem