Argentyna: znaczny spadek eksportu owoców
W pierwszym półroczu 2009 r. Argentyna wyeksportowała 980 tys. ton świeżych owoców, o 22 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2008r. W tym samym okresie eksport warzyw wyniósł 424,6 tys. ton i był o 4 proc. mniejszy niż przed rokiem.
Argentyna jest jednym z największych eksporterów gruszek. W omawianym okresie eksport tych owoców wyniósł ponad 411 tys. ton i był o 4 proc. mniejszy niż w 2008 r. Najwięcej argentyńskich gruszek zakupiła Rosja – 96 tys. ton.
Największy spadek w eksporcie o prawie 40 proc. zanotowano w przypadku owoców cytrusowych. Ich eksport w omawianym okresie wyniósł niecałe 330 tys. ton.
Istotną pozycję wśród eksportowanych owoców zajmują też jabłka. Ich eksport wyniósł ponad 175 tys. ton, a ich głównym odbiorcą, podobnie jak przypadku gruszek, była Rosja.
W przypadku eksportu świeżych warzyw największy spadek zanotowano dla cebuli oraz czosnku. Nadal jednak poziom eksportu tych dwóch warzyw był największy i wyniósł odpowiednio ponad 182 tys. ton, oraz ponad 71 tys. ton.
W omawianym okresie największe ilości argentyńskich warzyw trafiły na rynek brazylijski.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl